Barion Pixel A Szegénységről Méltósággal Sajtódíjról – Esély Labor Egyesület

A Szegénységről Méltósággal Sajtódíjról

Röviden a sajtódíjról

A Szegénységről Méltósággal Sajtódíj az Európai Szegénységellenes Hálózat tagszervezetei által működtetett kezdeményezés, nem kizárólag EU tagállamokban. Motorja a bécsi székhelyű Die Armutskonferenz, akik jó kapcsolatának köszönhetően 6. éve segíti az Erste Stiftung a résztvevő országok számára a megvalósítást. A projektet az Esély Labor Egyesület szervezi. 

A díj hazai szervezését a Magyar Szegénységellenes Alapítvány indította útnak 2016-ban. Az alapítvány megszűnését követően 2018-ban az Átlátszónet Alapítvány biztosította a szervezeti hátteret, 2019-től pedig az Esély Labor Egyesület vette át.

Célunk, hogy sajtódíjunkkal azokat az újságírói munkákat jutalmazzuk, amelyek a szegénységben és társadalmi kirekesztésben élő emberek helyzetét körültekintéssel, odafigyeléssel, és perspektívát mutatva ábrázolják. A díjjal a tények és a háttér megfelelő felkutatásával, a változtatásra irányuló erőfeszítések bemutatásával, és egyben a nehézségeket megélő emberek megszólaltatásával dolgozó megközelítéseket és jó gyakorlatokat szeretnénk elismerni, díjazni. 

Az értékelés folyamata

A felhívásra 3 kategóriában – print, illetve online írott tartalom, tv vagy videó valamint rádió vagy podcast – lehet jelentkezni, magyarországi sajtóorgánumokban, magyar nyelven  megjelent anyagokkal. A beérkezett pályaműveket egy szegénységben élő, vagy szegénységet korábban megtapasztalt érintettekből, aktivistákból álló zsűri értékeli és bírálja el. Zsűritagjaink első kézből rendelkeznek tapasztalattal, és a probléma rendszerszintű voltából fakadóan több oldalról rálátnak az ábrázolt helyzetekre.

Az értékelés alapvető szempontjai

A pályaművek értékelése egyesületünk alapvető értékeivel összhangban, a szakmai hátteret biztosító osztrák szervezet szempontrendszere, és a hazai szegénység témájával kapcsolatos szakmai iránymutatások figyelembevételével zajlik.

Az értékelés során kiemelt figyelemmel tekintünk azokra a munkákra, melyek tágabb kontextusból, rendszerszinten vizsgálják a szegénység különböző aspektusait, megmutatják a beavatkozási lehetőségeket, vagy épp ezek hiányát. Fontosnak tartjuk az érintettek tapasztalataira, tudására alapozva készült munkákat, melyek kritikusan szemlélik a társadalmi problémákat, és kellően érzékenyek a megfosztottság, nélkülözés, szegénység sokféle arcának és szintjeinek bemutatására.  

4 hozzászólás

Comments are closed.