Szegénységről Méltósággal Sajtódíj

A kezdeményezés keretében olyan, az adott évben január 1. és december 31. között megjelent cikkeket, riportokat, interjúkat, tudósításokat – és ezen keresztül alkotóikat – díjazzák, amelyek az érintettekből álló zsűri véleménye szerint megfelelő módon, körültekintően, méltósággal és árnyaltan mutatják be a szegénységben élők helyzetét.
A zsűri magyarországi sajtóorgánumokban, magyar nyelven megjelent és itthoni helyzeteket érintő pályaműveket értékel elsősorban.
Hazánkban minden harmadik embert érinti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. Ám a probléma nagyságrendjével szemben a hazai szegénységben élők helyzete korántsem mindig a súlyának megfelelő módon jelenik meg újságcikkekben, tudósításokban; sokszor egy-egy ember személyes története, a probléma sokrétűsége, ok-okozati összefüggései eltűnhetnek a számsorok és a statisztikai adatok mögött, vagy áldozatául eshetnek a klisészerű és olykor szenzációhajhász megközelítésnek.  A sajtódíj célja, hogy megmutassuk, e nehéz történeteket és a szegénységben élők helyzetének összetettségét a sajtóban lehet körültekintéssel, odafigyeléssel, a szereplők méltóságát tekintetbe véve, perspektívát mutatva ábrázolni. A tények és a háttér megfelelő felkutatásával, a változtatásra irányuló erőfeszítése bemutatásával, és egyben a nehézségeket megélő emberek megszólaltatásával (akinek kevés érdemleges megnyilatkozási lehetőségük van) dolgozó megközelítéseket és jó gyakorlatokat szeretnénk elismerni, díjazni.
Ennek megfelelően a díjat odaítélő zsűri tagjai maguk is szegénységben élő vagy korábban szegénységet megtapasztalt érintettek, szakmai munkatársak, akik első kézből rendelkeznek tapasztalattal a témában, és a probléma rendszerszintű voltából fakadóan több oldalról látnak arra rá.

Ezzel egy időben az Európai Szegénységellenes Hálózat több tagszervezete is hasonló kezdeményezést indított el, amelyek reményeink szerint az évek során egyre nagyobb ismertségnek fognak európai szinten is örvendeni, így a díj elnyerése presztízst jelent az újságírók számára, – leginkább azért, mert olyan szegénységet megtapasztalt emberek értékelik munkájukat, akik megélték vagy nap mint nap megélik a szegénységből fakadó nehézségeket.

A díjat 2019-ig három alkalommal osztották ki, együttműködő partnereink az ERSTE Stiftung, az Európai Szegénységellenes Hálózat és az Átlátszónet Alapítvány.