Sajtódíj

SAJTÓDÍJ – A SZEGÉNYSÉGRŐL MÉLTÓSÁGGAL

SAJTÓDÍJ – A SZEGÉNYSÉGRŐL MÉLTÓSÁGGAL címmel a médiakezdeményezést indítottunk útnak: célunk, hogy sajtódíjunkkal azokat az újságírói munkákat jutalmazzuk, amelyek a szegénységben és társadalmi kirekesztésben élő emberek (ma Magyarországon minden 5. ember!) helyzetét kliséktől és szenzációhajhászástól mentesen, körültekintéssel, odafigyeléssel, a statisztikai adatok mögött az embert és erőfeszítéseit láttatva, a szereplők méltóságát tekintetbe véve, perspektívát mutatva ábrázolják. Mi a tények és a háttér megfelelő felkutatásával, a változtatásra irányuló erőfeszítések bemutatásával, és egyben a nehézségeket megélő emberek megszólaltatásával – akiknek kevés érdemleges megnyilatkozási lehetőségük van – dolgozó megközelítéseket és jó gyakorlatokat szeretnénk elismerni, díjazni. Ezért a díjat odaítélő zsűrink tagjai maguk is szegénységben élő, vagy korábban szegénységet megtapasztalt érintettek, szakmai munkatársak, akik első kézből rendelkeznek tapasztalattal a témában, és a probléma rendszerszintű voltából fakadóan több oldalról látnak arra rá.

A zsűri az adott évben január 1. és december 31. között magyarországi sajtóorgánumokban, magyar nyelven megjelent, és itthoni helyzeteket érintő pályaműveket értékel elsősorban, köztük cikkeket, riportokat, interjúkat, tudósításokat – és ezen keresztül alkotóikat – díjazva, amelyek körültekintően, méltósággal és árnyaltan mutatják be a szegénységben élő emberek történetét. Célunk, hogy a díj (amelyet velünk párhuzamosan az Európai Szegénységellenes Hálózat több tagszervezete is kioszt saját országában)

  • a szegénységről szóló minőségi sajtóanyagok elkészítésére ösztönözzön,
  • presztízst jelentsen
  • és hitelességet kölcsönözzön az újságírók számára.

Leginkább azért, mert olyan szegénységet megtapasztalt emberek értékelik munkájukat, akik megélték, vagy nap mint nap megélik a szegénységből fakadó nehézségeket.

A díjat 2019-ig három alkalommal osztotta ki a zsűri, együttműködő partnereink az ERSTE Stiftung, az Európai Szegénységellenes Hálózat és az Átlátszónet Alapítvány.

A 2020-as díjátadó részleteiről bővebben aktuális híreink között, ITT.