Barion Pixel Sajtódíj – Esély Labor Egyesület

Sajtódíj

SAJTÓDÍJ – A SZEGÉNYSÉGRŐL MÉLTÓSÁGGAL címmel médiakezdeményezést indítottunk útnak 2016-ban osztrák partnerünk felhívására. Célunk, hogy sajtódíjunkkal azokat az újságírói munkákat jutalmazzuk, amelyek a szegénységben és társadalmi kirekesztésben élő emberek helyzetét körültekintéssel, odafigyeléssel, és perspektívát mutatva ábrázolják. Mi a tények és a háttér megfelelő felkutatásával, a változtatásra irányuló erőfeszítések bemutatásával, és egyben a nehézségeket megélő emberek megszólaltatásával dolgozó megközelítéseket és jó gyakorlatokat szeretnénk elismerni, díjazni. Ezért a díjat odaítélő zsűrink tagjai maguk is szegénységben élő, vagy korábban szegénységet megtapasztalt érintettek, szakmai munkatársak, akik első kézből rendelkeznek tapasztalattal a témában, és a probléma rendszerszintű voltából fakadóan több oldalról rálátnak az ábrázolt helyzetekre.

A zsűri az adott évben január 1. és december 31. között magyarországi sajtóorgánumokban, magyar nyelven megjelent, és itthoni helyzeteket érintő pályaműveket értékel elsősorban, köztük cikkeket, riportokat, interjúkat, tudósításokat – és ezen keresztül alkotóikat – díjazva, amelyek körültekintően, méltósággal és árnyaltan mutatják be a szegénységben élő emberek történetét. Célunk, hogy a díj (amelyet velünk párhuzamosan az Európai Szegénységellenes Hálózat több tagszervezete is kioszt saját országában)

  • a szegénységről szóló minőségi sajtóanyagok elkészítésére ösztönözzön,
  • presztízst jelentsen
  • és hitelességet kölcsönözzön az újságírók számára.

A díjat 2020-ig négy alkalommal osztotta ki a zsűri, együttműködő partnereink az ERSTE Stiftung, az Európai Szegénységellenes Hálózat, az Átlátszó és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék.

A 2021-es évad részleteiről bővebben aktuális híreink között, ITT. Bemutatkozó videónk megtekinthető ITT.

https://www.facebook.com/sajtodij