Barion Pixel A 2023-as Sajtódíj hangjai – bemutatkozik zsűrink – Esély Labor Egyesület

A 2023-as Sajtódíj hangjai – bemutatkozik zsűrink

Bogdánné Tímea tollából:

“Az én gyerekkorom teljesen más volt, mint az mostani gyerekekért. Én annak is tudtam örülni, ha gyümölcs került az asztalra  hétvégén, vagy ha vasárnap elmentünk fagyizni a Bisztróba. Tudtam, hogy szegények vagyunk, de elfogadtuk, sőt, mi gyerekek is szerepet vállaltunk a jobb létért. Eljártunk csigázni, gombát, fát szedni, hogy annyival több legyen otthon.

Mára a szegénység fogalmának is más jelentése lett. A külsőség alapján nem mindig tudjuk megállapítani, hogy ki a szegény. Ehhez kell egy betekintés az egyén életébe. Látnunk kell a lakhatási nehézségeit, a mindennapi terhek megoldatlan problémáját, amihez társul egy óriási méretű kiégés, befásultság és reményvesztettség.
A mai szegénység más, mint a 20-30 évvel ezelőtti. Hiszen megyék, települések, társadalmi csoportok vannak megbélyegezve a szegénység negatív tulajdonságaival. A Szegénységről Méltósággal zsűrijének lenni számomra elsősorban megtiszteltetés, másodsorban egyfajta nosztalgia, harmadsorban pedig egy kihívás a saját mottómat képviselve.
“Légy büszke arra, hogy honann jöttél.
  S mutass példát, hogy meddig juthatnak.”