Barion Pixel Sajtódíj zsűrikör – Tünde tollából – Esély Labor Egyesület

Sajtódíj zsűrikör – Tünde tollából

Idén kerültem be a Szegénységről Méltósággal Sajtódíj zsűrijébe, ahova azért jelentkeztem, mert egyébként is rengeteg szocioriportot olvasok, érdekelnek az emberi sorsok, és örültem, hogy van egy ilyen lehetőség, hogy véleményezzem a cikkeket. 

A zsűri a tavalyihoz képest jelentősen kicserélődött, de most is javarészt olyan emberek alkotják, akik ismerik a szegénység szomorú, szigorú vagy zord arcát, és akik megpróbálnak – ilyen-olyan segítséggel és nem kevés saját erővel – ennek fityiszt mutatni. Mindnyájan értünk el sikereket, és mind azon vagyunk, hogy segítsünk a hasonló problémával küszködőknek. Ezért is van az, hogy a mindenki tagja valamilyen civil szervezetnek/csoportosulásnak, idén az InDaHouse Hungary Egyesület, az Önállóan lakni közösségben élni csoport, és az Érdekem az Érdeked Egyesület önkéntesei alkotják a zsűrit. 

Mivel egyikünk sem szociálpolitikus vagy újságíró, a döntési folyamatot megelőzően ismerkedünk a területtel. Az ismerkedés keretében vendégünk volt már Jász Krisztina szociológus és Zsilák Szilvia újságíró – tavalyi egyik nyertes, aki idén nem nevezett, mert most partnerünk az Átlátszó.hu újságírójaként – , tőlük a szociális szakma problémáiba,  illetve, a szociális riportok keletkezésébe nyertünk betekintést. Idén a március 14-i jelölési határidőre  64 művet neveztek a három kategóriában. Zsűritársaimtól tudom, hogy ez a beküldött anyagok mennyisége évről-évre nő, ami nem is csoda, mert annak ellenére, hogy a szegénység évről-évre komolyabb probléma a szocioriportok semmilyen kategóriában nem kerülnek díjazásra, holott megírásuk időigényes és költséges. Viszont egy-egy jó cikknek komoly szemléletformáló, de akár sorsfordító hatása is lehet.  

Hogy milyen a jó cikk? Hát igen, több pontból és alpontból álló listát dolgoztunk már ki, ennek a kérdésnek megválaszolására, és a végső zsűrizés során parázs vitákra számítok, de bízom benne, hogy a nyertesek nyilvánosságra hozatalát követően, sokan vélik majd úgy jó döntések születtek és jövőre még több anyag érkezik majd be hozzánk.

Tóth Tünde
Szegénységről Méltósággal Sajtódíj zsűritag