Barion Pixel Nyílt levél: Követeljük minden szociális dolgozó és ügyfeleik sürgősségi oltását! – Esély Labor Egyesület

Nyílt levél: Követeljük minden szociális dolgozó és ügyfeleik sürgősségi oltását!

Szociális területen tevékenykedő szervezetként és szakszervezetként, az MKKSZ-szel és a SZÁD-dal közösen, nyílt levélben hívjuk fel dr. Kásler Miklós, Fülöp Attila és dr. Müller Cecília figyelmét arra, hogy a szociális dolgozók COVID-19 elleni  teljeskörű beoltása a mai napig NEM történt meg. 

Éppen ezért követeljük, hogy sürgősen tegyék elérhetővé a Covid-19 elleni védőoltást intézmény- és fenntartói típustól – önkormányzati, egyházi, civil, egyéb – függetlenül minden szociális ágazati dolgozó és szociális ellátásban részesülő ügyfél számára!

Nem kell sokáig taglalni azt, hogy a szociális intézményekben dolgozó szakemberek miért fokozottan veszélyeztetettek. A tapasztalatunk azonban az, hogy míg bizonyos bentlakásos intézmények lakói és dolgozói részére biztosították eddig az oltás lehetőségét, addig  számos közvetlen ügyfélkapcsolaton alapuló intézmény működik jelenleg is oltatlan munkatársakkal!

Többek között egyébként a teljes szociális és gyermekvédelmi alapellátás – néhány szerencsés kivételtől eltekintve –, valamint a gyermekvédelmi szakellátás is. 

A szociális dolgozók jelentős része tehát munkáját úgy végzi, hogy e pillanatban nincs beoltva, ezért nap mint nap kockáztatja ügyfelei, családtagjai és saját egészségét, életét.

Pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ felületén közzétett oltási terv szerint “Az egészségügyi dolgozók után legfontosabb a szociális ellátásban részesülők és az ott dolgozók védőoltása.Esetükben a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást, nem javasolt a lakosság többi részéhez hasonló regisztrációs rendszert alkalmazni, és nem szabad az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni
Az idézett terv szerint tehát ezen szakembereknek nem kell regisztrálniuk a megadott felületen, hiszen elsőbbséget élveznek. Mivel azonban a mai napig nem részesültek oltásban, illetve sokan nem is regisztráltak, nemhogy előrébb volnának az oltási rendben, de ezáltal fel sem kerültek az oltandó személyek listájára!

Az elküldött nyílt levél itt olvasható!