Barion Pixel Sajtódíjunk idei nyertesei – Esély Labor Egyesület

Sajtódíjunk idei nyertesei

A 2020-as év nyertes pályamunkáit és alkotóikat szeretnénk részletesebben bemutatni. A díjátadó 2020. június 17-én zajlott, melyet itt tekinthetnek meg.

Különdíj kategória

Egyik különdíjasunk Zsilák Szilvia lett az abcug.hu-n megjelent egyik cikkével: “Magyarországon a nők harminc százalékát érintheti a menstruációs szegénység, és egyáltalán nem csak szegény falvakban fordul elő. Arról kérdeztünk érintett nőket, hogyan vészelik át a havi vérzést. Igaz, egyre több az adomány, azonban a menstruációs szegénység egy olyan probléma, ami továbbra is komplex megoldásra vár. ” A díjazott szerző dolgozott az Index és az Abcúg újságírójaként. Az Abcúg finanszírozási okokból tavaly december végén megszűnt, így Szilvia januártól az Átlátszónál folytatja tovább a munkát.
https://abcug.hu/a-zokni-a-betet-a-zsepigomboc-pedig-a-tam…/

Különdíj kategória

Különdíjat kapott Veress Krisztina szerkesztő-riporter, az RTL Klub munkatársa. Az RTL-nél korábban a Házon kívülben, jelenleg a Híradó és a XXI. század műsoraiban főként közéleti és kulturális témákkal foglalkozik. Krisztina és stábjának munkája egy riport utáni életút utánkövetése.
“Kitörni a telepről, kitörni a kunyhóból, kitörni az isten háta mögül – Schiffer Pál negyven éve forgatta filmjét Cséplő Gyuriról, a jobb életre vágyó cigány fiúról. A film az előítéletekkel és szegénységgel foglalkozik, amiről ma sem tudunk eleget beszélni. A XXI. század stábja a film alkotóival és Cséplő Gyuri rokonaival együtt kereste a választ arra, vajon miről álmodnak ma a cigánygyerekek.”
https://rtl.hu/3ki3wpa3k

Print/Online írott kategória

Print, illetve online írott kategória nyertesünk Suha Nikolett tollából született meg a HVG-n . “A cikket a szerző személyes élménye inspirálta. A történeten keresztül azt mutatja be, mekkora károkat tud okozni a kirekesztés, és milyen felszabadító közösségi élményt adhat a befogadás – egy személyes, ugyanakkor nagyon is általános élményen keresztül. Az írást az Euro-Atlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány díjazta.” A szerző szívügye az esélyegyenlőség, azon belül is az oktatáshoz való jogért folytatott küzdelem. Dolgozott a Romaversitas Alapítványnál és a Roma Oktatási Alapnál. Később antiszegregációs stratégiai perekben képviselte az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítványt. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogi szakértőjeként is dolgozott. Korábban a mérce.hu, valamint a contextus.hu oldalakon is publikált.
https://hvg.hu/itthon/20190523_Suha_Nikolett_Kirekesztve

Rádió/Podcast kategória

Rádió vagy podcast kategória győztesünk a Tilos Rádió kelet-európai zenével, politikával, gazdasággal, társadalommal, kultúrával foglalkozó műsora, a Vosztok. Dohi Gabriella és Kemény Vagyim műsorvezetők a díjazott műsorban Farkas Franciska színésznővel beszélgetnek a Makar Csudra című darabja kapcsán, melynek eredménye egy nagyon izgalmas és őszinte riport.
https://tilos.hu/episode/vosztok/2019/04/17

Videó/TV kategória

Videó vagy TV kategóriában győztes díjazottunk Bóna Samu, Szilágyi Máté és Szilli Tamás, az Index.hu csapata és videójuk. “Hevesaranyoson sokaknak probléma a mosás és a mindennapi vízellátás is, de a 14 éves Jázmin és a 15 éves Szabolcs kitalált valamit. Az UNICEF Rajtad áll a jövőd programján nyertek és közösségi mosodát nyitottak a községben.”
https://index.hu/…/20…/04/07/unicef_mosoda_hevesaranyos_viz/