Barion Pixel A Szegénységről Méltósággal Sajtódíj – Esély Labor Egyesület

A Szegénységről Méltósággal Sajtódíj

Az Esély Labor Egyesületben megújult Magyar Szegénységellenes Hálózat – az Átlátszó, az ERSTE Stiftung és aktivistái közreműködésével – negyedszerre osztja ki 2020 márciusában a szegénységben élő, illetve szegénységet megtapasztalt zsűritagok által odaítélt sajtódíját.

A kezdeményezés keretében olyan 2019. január 1 és december 31 között megjelent cikkeket, riportokat, interjúkat, tudósításokat – és ezen keresztül alkotóikat – díjazzuk, amelyek az érintettekből álló zsűri véleménye szerint megfelelő módon; körültekintően, méltósággal és árnyaltan mutatják be a szegénységben élők helyzetét. Egy pályázó maximum két munkájával pályázhat.

A felhívásra 2019-es magyarországi sajtóorgánumokban, magyar nyelven megjelent és itthoni helyzeteket érintő pályaműveket várunk az alábbi kategóriákban:

  1. Print, illetve online írott tartalom
  2. Tv vagy videó
  3. Rádió vagy podcast

Hazánkban minden harmadik embert érinti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. Ám a probléma nagyságrendjével szemben a hazai szegénységben élők helyzete korántsem mindig a súlyának megfelelő módon jelenik meg újságcikkekben, tudósításokban; sokszor egy-egy ember személyes története, a probléma sokrétűsége, ok-okozati összefüggései eltűnhetnek a számsorok és a statisztikai adatok mögött, vagy áldozatául eshetnek a klisészerű és olykor szenzációhajhász megközelítésnek.  A sajtódíj célja, hogy megmutassuk, e nehéz történeteket és a szegénységben élők helyzetének összetettségét a sajtóban lehet körültekintéssel, odafigyeléssel, a szereplők méltóságát tekintetbe véve, perspektívát mutatva ábrázolni. A tények és a háttér megfelelő felkutatásával, a változtatásra irányuló erőfeszítése bemutatásával, és egyben  a nehézségeket megélő emberek megszólaltatásával (akinek kevés érdemleges megnyilatkozási lehetőségük van) dolgozó megközelítéseket és jó gyakorlatokat szeretnénk elismerni, díjazni.

Ennek megfelelően a díjat odaítélő zsűri tagjai maguk is szegénységben élő vagy korábban szegénységet megtapasztalt érintettek, szakmai munkatársak, akik első kézből rendelkeznek tapasztalattal a témában, és a probléma rendszerszintű voltából fakadóan több oldalról látnak arra rá. Így a díj elnyerése presztízst jelent az újságírók számára, – leginkább azért, mert olyan szegénységet megtapasztalt emberek értékelik munkájukat, akik megélték vagy nap mint nap megélik a szegénységből fakadó nehézségeket.

Ezzel egy időben az Európai Szegénységellenes Hálózat több tagszervezete is hasonló kezdeményezést indított el, amelyek reményeink szerint az évek során egyre nagyobb ismertségnek fognak európai szinten is örvendeni.

A nevezett munkákat, 2020. február 10-ig várjuk ezen az űrlapon.

A díjátadó ünnepséget várhatóan március 18-án fogjuk megrendezni, bővebb információval hamarosan jelentkezünk.

A projekt az Átlátszó médiatámogatásával és az ERSTE Stiftung támogatásával valósul meg.

Budapest, 2020. január 19.

További információk:

Csordás-Takács Attila

+36-20-390-7289

sajtodij@gmail.com