Barion Pixel Duplázzuk meg a családi pótlékot! – Esély Labor Egyesület

Duplázzuk meg a családi pótlékot!

A családi pótlék megduplázásának ügyén dolgozunk. Kérjük, segíts Te is!

 

Duplázzuk meg a családi pótlékot! De miért?

A családi pótlék az egyetlen olyan juttatás ma Magyarországon, amely minden gyermeket elér, és célja, hogy a gyermeknevelés többletköltségeihez érdemben hozzájáruljon, így a gyerekek nagyobb biztonságban, stabilabb anyagi körülmények között nőhessenek fel.

Ezt a célt azonban egyre kevésbé képes betölteni.

Összege 2008 óta nem emelkedett, és sokat veszített az értékéből. Akkor tört ki a gazdasági világválság. Most 2022 van. Szintén gazdasági válság – és emellett még a koronavírus-járvány okozta krízis miatt emelkedő élelmiszer-árak, állásvesztések is. És infláció, amelynek következtében az eleve alacsony összegű családi pótlék vásárlóereje tovább csökken. Eközben a válságnak kitett gyermekes családok is nehéz helyzetbe kerültek – köztük egyszülősök, alacsony jövedelmű háztartásokban élők, sérült gyermeket nevelők.

Ha részletesen szeretnél olvasni arról, hogy miért fontos a családi pótlék megduplázása kattints IDE!

Mi – szülők, családtagok, szociális munkások és más szakemberek – úgy gondoljuk, hogy cselekedni kell: a koronavírus-járvány okozta válságban a családi pótlék emelésének kérdése még sürgetőbb, mint korábban! Ezért DUPLÁZZUK MEG A CSALÁDI PÓTLÉKOT! címmel kampányt indítottunk.

Kérjük, segíts Te is! Elmondjuk, hogy hogyan!

Mit tettünk ezért eddig? Mit tehetsz Te?

 1. Elindítottunk a “Duplázzuk meg a családi pótlékot!” című petíciót, amelyet eddig több mint 49 000 ember írt alá – a célunk legalább 50 000 aláírás összegyűjtése. Segíts, hogy elérhessük!
 2. Nyílt leveleteket írtunk a döntéshozóknak, amelyben kérjük, hogy a 2008 óta nem emelt, értékét vesztett családi pótlék összegét a koronavírus-járvány nyomában járó gazdasági-társadalmi válság miatt haladéktalanul emeljék meg! A nyílt levelek ITT, ITT és ITT olvashatóak. Eddig 32 szervezet csatlakozott hozzánk – ha egyetértesz, szervezeteddel csatlakozz Te is!
 3. A levelekre óriási késéssel két választ kaptunk, melyek többnyire csak a létező családtámogatási rendszer elemeit tartalmazták. A válaszok ITT és ITT találhatóak. 
 4. Levélíró-kampányt indítottunk, amelyben magánszemélyek is kérhetik a döntéshozókat a családi pótlék mielőbbi megduplázására – eddig több mint 6000 levelet kaptak a döntéshozók. 
 5. Videó-kampányt indítottunk, amelyben bárki elmondhatja, hogy miért lenne időszerű a családi pótlék összegének megemelése.
 6. Mi magunk is videót forgattunk, amiben megfogalmaztuk a családi pótlék megduplázásának sürgősségét – nézd meg, oszd meg a videónkat Te is!
 7. 2020. október 17-én, A szegénység elleni küzdelem világnapján esőben, szélben is kiálltunk, hogy szülők, sérült gyermeket nevelő családok, egyszülős családok, a járványkrízisben munkájukat vesztő családok, szociális munkások és más szociális szakemberek üzenetét kihangosítsuk: eljött az ideje a családi pótlék megduplázásának – csatlakozz hozzánk Te is!
 8. Elkészítettük a koronavírus-járvány hatásaira tekintettel a 2020-as Szegénységi jelentést, amiben javaslatként fogalmaztuk meg a családi mielőbbi megemelését – olvasd el a jelentést, nézd meg, oszd meg az erről szóló közgazdászi-szociológusi beszélgetésünket!
 9. A sajtóban is beszélünk a kérdésről, és lehetőséget biztosítunk arra, hogy szülők és szakértők is elmondhassák, hogy miért fontos a családi pótlék megduplázásának ügye. Sajtóanyagainkból egy válogatást találsz alább – hallgasd meg, olvass bele, beszélgess erről másokkal Te is!
 10. 2020-ban és 2021-ben írtunk minden pártnak, hogy a családi pótlék duplázásának ügyéről és egyéb szociális kérdésekről egyeztessünk velük. Online találkoztunk több ellenzéki párttal és független képviselőjelölttel, a beszélgetések és 5 éves kampányunk eredményeként is a családi pótlék megduplázása és értékállóvá tétele belekerült a Közös alap című összellenzéki programba.
 11. A 2022-es országgyűlési választások után a családi pótlék megduplázása még mindig várat magára, ahogy várnak az arra jogosult gyerekek és az őket nevelő családok is. Kérjük, tegyél Te is azért, hogy elérhessük ezt a régóta időszerű célt: írd alá a petíciónkat ITT!

Az, hogy Magyarországon a gyerekek válsághelyzet idején is biztonságban növekedhessenek, közös ügyünk! Köszönjük, hogy Te is teszel azért, hogy a családi pótlék több mint 10 éve nem emelt, értékét vesztett összege végre megduplázódjon!

Ügyünkről a sajtóban – válogatás