Barion Pixel VEGYÜK ÉSZRE A SZOCIÁLIS MUNKÁSOKAT! – Esély Labor Egyesület

VEGYÜK ÉSZRE A SZOCIÁLIS MUNKÁSOKAT!

 

Tudtad, hogy szociális munkások ezreinek hivatása, hogy megfelelő segítséget adjanak azoknak, akiknek szükségük van erre? Kevesen ismerik ezt a szakmát, de aki csak kicsit, az gyakran azt hiszi, hogy a szociális munkások kizárólag az idősek vagy hajléktalan emberek segítői. Pedig a szociális szakemberek ott vannak a tanuló gyerekek mellett az iskolákban és tanodákban, kórházakban a betegágyaknál, a szegénységben élő emberek mellett, segítik az álláskeresőket vagy a szenvedélybetegséggel küzdőket is – és még sokakat. Ennek ellenére a gyakran igen nehéz körülmények között segítők nem kapnak sem anyagi sem emberi megbecsülést, amilyet másokért végzett munkájukért érdemelnek. A járvány is megmutatta, hogy a társadalomnak a szociális ágazat munkájára nemcsak szüksége van, hanem a szolidaritás és a hatékony segítségnyújtás elengedhetetlen ahhoz, hogy ilyen kríziseket együtt átvészeljünk.

Változtassunk: mutassuk meg a láthatatlan segítőket!

Kérjük, segíts Te is! Elmondjuk, hogy hogyan!

 

Mit tettünk ezért eddig? Mit tehetsz Te?

  1. 2021 elején, amikor még csak korlátozott mennyiségben álltak rendelkezésre oltóanyagok, több szakszervezettel (SZÁD és MKKSZ) karöltve kampányt indítottunk, hogy a második oltási körben MINDEN szociális munkás és más szociális ágazati dolgozó hozzáférhessen az oltáshoz mint kiemelt fontosságú tevékenységet végző, a kontaktálás miatt magas fertőzésveszélynek kitett dolgozó. Nyílt levelek, sajtómegjelenések születtek a témában, 12 ezernél is több embert elértünk figyelemfelhívásunkkal. A döntéshozók bár válaszoltak nekünk, ám érdemben nem reagáltak a kampányra, majd a vakcinaállomány bővülése és az oltási kampány felgyorsulása miatt okafogyottá vált a kérés, ám világossá vált, hogy a szociális ágazatban folyó munkát, erőfeszítéseket szélesebb társadalmi körben is meg kell mutatni, és van az együttműködésre törekvés a szociális szakmai szervezetek részéről – tehát folytatnunk kell!
  2. Ezért egy formabontó kezdeményezésbe fogtunk: követes adománygyűjtést indítottunk, hogy összegyűjtsük a forrásokat egy, a szociális munkásokat és a munkájukat bemutató láthatósági kampányra, aminek keretében maguk a szociális munkások és aktivisták váltak követté a szociális munkáról mesélve – az adománygyűjtésünk sikeres volt!
  3. 2021 őszén így el is indítottuk láthatósági kampányunkat partnereinkkel (SZÁD – Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, SzMME – Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete) együttműködve: videókat és sajtómegjelenéseket, szociális munkás történetek megosztását terveztük. Jól haladunk – tarts velünk!

Szociális munkás történeteinket itt olvashatod.

Közösen! Vegyük észre a szociális munkásokat! című elkészült spotfilmünket itt nézheted meg.

November 12-én ünnepeljük Magyarországon a szociális munka napját. Ez az a nap, amikor egy kevéssé látható szférának, a szociális szakmának is figyelmet szentel az ország, az a nap, amikor megköszönhetjük több ezer szociális munkásnak és egyéb szociális szakembernek, szociális ágazati dolgozónak az elkötelezett, szakszerű és másokért végzett embertpróbáló  munkáját. Így először a szociális szakmai szervezetek által idén is megrendezett a Szociális Munka Napja 2021 című konferencián vetítettük le spotfilmünket, majd 4 másik rendezvényen is Újpesten, Budakalászon, Óbudán és Vácon.

Sajtómegjelenéseinket az oltási és a láthatósági kampányról itt találod.

Folytatjuk!