Barion Pixel Méltó Megélhetés Munkacsoport – Esély Labor Egyesület

Méltó Megélhetés Munkacsoport

A családi pótlék megduplázásának ügyén dolgozunk. Kérjük, segíts Te is!

DUPLÁZZUK MEG A CSALÁDI PÓTLÉKOT!


Duplázzuk meg a családi pótlékot! De miért?

A családi pótlék az egyetlen olyan juttatás ma Magyarországon, amely minden gyermeket elér, és célja, hogy a gyermeknevelés többletköltségeihez érdemben hozzájáruljon, így a gyerekek nagyobb biztonságban, stabilabb anyagi körülmények között nőhessenek fel.

Ezt a célt azonban egyre kevésbé képes betölteni.

Összege 2008 óta nem emelkedett, és sokat veszített az értékéből. Akkor tört ki a gazdasági világválság. Most 2021 van. Szintén gazdasági válság – és emellett még a koronavírus-járvány okozta krízis miatt emelkedő élelmiszer-árak, állásvesztések is. És infláció, amelynek következtében az eleve alacsony összegű családi pótlék vásárlóereje tovább csökken. Eközben a válságnak kitett gyermekes családok is nehéz helyzetbe kerültek – köztük egyszülősök, alacsony jövedelmű háztartásokban élők, sérült gyermeket nevelők.

Ha részletesen szeretnél olvasni arról, hogy miért fontos a családi pótlék megduplázása kattints IDE!

Mi – szülők, családtagok, szociális munkások és más szakemberek – úgy gondoljuk, hogy cselekedni kell: a koronavírus-járvány okozta válságban a családi pótlék emelésének kérdése még sürgetőbb, mint korábban! Ezért DUPLÁZZUK MEG A CSALÁDI PÓTLÉKOT! címmel kampányt indítottunk.

Kérjük, segíts Te is! Elmondjuk, hogy hogyan!

Mit tettünk ezért eddig? Mit tehetsz Te?

 1. Elindítottunk a “Duplázzuk meg a családi pótlékot!” című petíciót, amelyet eddig több mint 43 000 ember írt alá – a célunk legalább 50 000 aláírás összegyűjtése. Segíts, hogy elérhessük!
 2. Nyílt levelet írtunk a döntéshozóknak, amelyben kérjük, hogy a 2008 óta nem emelt, értékét vesztett családi pótlék összegét a koronavírus-járvány nyomában járó gazdasági-társadalmi válság miatt haladéktalanul emeljék meg! Eddig 32 szervezet csatlakozott hozzánk – ha egyetértesz, szervezeteddel csatlakozz Te is!
 3. Levélíró-kampányt indítottunk, amelyben magánszemélyek is kérhetik a döntéshozókat a családi pótlék mielőbbi megduplázására – ha ez szerinted is fontos, küldj levelet Te is!
 4. Videó-kampányt indítottunk, amelyben bárki elmondhatja, hogy miért lenne időszerű a családi pótlék összegének megemelése – küldj videót Te is!
 5. Mi magunk is videót forgattunk, amiben megfogalmaztuk a családi pótlék megduplázásának sürgősségét – nézd meg, oszd meg a videónkat Te is!
 6. 2020. október 17-én, A szegénység elleni küzdelem világnapján esőben, szélben is kiálltunk, hogy szülők, sérült gyermeket nevelő családok, egyszülős családok, a járványkrízisben munkájukat vesztő családok, szociális munkások és más szociális szakemberek üzenetét kihangosítsuk: eljött az ideje a családi pótlék megduplázásának – csatlakozz hozzánk Te is!
 7. Elkészítettük a koronavírus-járvány hatásaira tekintettel a 2020-as Szegénységi jelentést, amiben javaslatként fogalmaztuk meg a családi mielőbbi megemelését – olvasd el a jelentést, nézd meg, oszd meg az erről szóló közgazdászi-szociológusi beszélgetésünket!
 8. A sajtóban is beszélünk a kérdésről, és lehetőséget biztosítunk arra, hogy szülők és szakértők is elmondhassák, hogy miért fontos a családi pótlék megduplázásának ügye. Sajtóanyagainkból egy válogatást találsz alább – hallgasd meg, olvass bele, beszélgess erről másokkal Te is!

Az, hogy Magyarországon a gyerekek válsághelyzet idején is biztonságban növekedhessenek, közös ügyünk! Köszönjük, hogy Te is teszel azért, hogy a családi pótlék 12 éve nem emelt, értékét vesztett összege végre megduplázódjon!

Ügyünkről a sajtóban – válogatás

Rólunk

 • Közösségünk, a MÉLTÓ MEGÉLHETÉS MUNKACSOPORT (MMMcs) a szegénység visszaszorításával foglalkozik tájékoztató, érdekérvényesítő kampányokon és eseményeken keresztül. 2017 óta dolgozunk a családi pótlék megemelésének ügyén, ami COVID-19 válság miatt aktuálisabb, mint valaha!
 • Célunk, hogy jobb szociális védőháló álljon rendelkezésre Magyarországon – a méltó megélhetés mindenkit, gyermeket és felnőttet egyaránt megillet!
 • Tagjaink közé várjuk mindazokat, akik szeretnének aktívan tenni a szegénység megszűnéséért Magyarországon, és látják, hogy a családi pótlék a gyermekszegénység megelőzésének és leküzdésének, a gazdasági-társadalmi krízis elkerülésének fontos eszköze.  
 • Tagjaink lehetnek egyének és szervezetek is, tagságunk kor, nem és társadalmi háttér szerint is sokszínű, vannak köztünk szegénységben élő érintettek, középosztálybeliek; köztük diák, dolgozó, álláskereső, nyugdíjas, családos és nem családos emberek.