Barion Pixel Energiaszegénység – Esély Labor Egyesület

Energiaszegénység

Az energiaszegénység azokat a családokat, háztartásokat érinti, amelyek tagjai nem tudják megfizetni a fűtés vagy az egyéb alapvető energiaszolgáltatások olyan szintjét, mely a tisztességes életminőséghez szükséges. A szegénységet megtapasztaló emberek tipikusan rosszabb állapotú, több energiát igénylő ingatlanokban laknak, és kevesebb anyagi eszközük van ezen változtatni, mint a többségi társadalom tagjainak. Ezért az energiaszegénység leküzdéséhez külső támogatásra van szükségük.

Az Elosztó Projekt a magyarországi energiaszegénység problémakörét térképezte fel öt civil szervezet összefogásában. Összegyűjtötte a tudást ahhoz, hogy eredményes megoldások születhessenek az energiaszegénység kihívásaira.

Egyesületünk – másik négy konzorciumi partnerrel együtt – sikeresen zárta a Civitates Alap által támogatott Elosztó projektet. Ennek kapcsán gyakorlati beavatkozások történtek Baranyában, Ág faluban.

Mi volt a célunk?

Összegyűjteni a tudást ahhoz, hogy eredményes megoldások születhessenek az energiaszegénység kihívásaira, valamint, hogy helyi szinten csökkentsük az energiaszegénységet.

Ki képviselt minket?

● Jász Krisztina – szakpolitikai szakértő

● Kulinyi Márton – projektmenedzsment 

Mit csináltunk?

  • Elméleti síkon pedig települési – közösségi fórumokon alapuló – energiaszegénységi stratégia készült Jász Krisztina és Kulinyi Márton közreműködésével.
  •  Jász Krisztina lektorként aktívan részt vett a projekt elméleti zárótanulmányának elkészítésében is.
  • 9 család, 9 házának 52 ablakszárnyát, ajtókat, födémet szigeteltünk.
  • Nyáron a Habitat for Humanity által szervezett önkéntes építőtábor megvalósítását is segítettük. 
  • Közösségi tervezés, közösségépítés, segítség a Covid idején, rengeteg önkéntes munka.
  • Adományokból tűzifát és energiatakarékos izzókat biztosítottunk. 

A 2020. júniusig tartó projektet a CIVITATES európai civil szervezetek közössége finanszírozta.

A program véget ért, de a munkát tovább folytatjuk. Ha te is tennél az energiaszegénység csökkentéséért támogasd munkánkat!

Ablakszigetelés Ágon, 2019.