132 ezer álláskereső, akiknek még a közmunka is nehéz

on kedd, 07 március 2017. Posted in Út a piaci munka világába

Speciális közfoglalkoztatási csoportok

Nem kizárni, segíteni ! 

2016. elejére már a kormány is szembesült azzal a ténnyel, hogy a regiszrált álláskeresők egy jelentős része számára  a rendszer nem tud "megfelelő" munkát, akár közmunkát is felajánlani.

 Erre reagálva a kormány két lépést tett. Egyrészt 2016. őszén elindított egy 300 fős "kísérleti" közfoglalkoztatási programot, melyet 2017-ben azonos mértékben futtat. Erről lásd. 2. számú anyagunkat.

Másrészt sok Kormányhivatal egyszerűen kizárja azokat, akiknek nem tud "megfelelő" munkalehetőséget Ez a kizárás viszont azzal is jár, hogy az egyébként mindenben együttműködő személy elesik az aktív korúak (szociális) ellátásától is, sőt az ezzel járó egészségbiztosítástól is. Azaz, ha valaki egészségi állapota miatt nem tudja ellátni például az önkormányzat által szervezett dohos pincék lomtalanítását, akkor még az egészségbiztosítását is elveszítheti. 

Bár Czibere Károly 2017. február 20.-i körlevelében már kérte az illetékes kormányhivatalokat, hogy csak azt a személyt zárják ki, aki "neki felróható ok"  áll fenn. A jogi ellentmondás (Flt. 54. § (14) és az Szt. 34.§ (2) bek. b)) ettől még fennáll, most is hallunk olyan kizáró estekről, mikor a személy mindent megtesz, csak épp nincs számára megfelelő munkalehetőség.

Az Alapvető Jogok Biztosa vizsgálta ezt az állapotot és bizony megállapította, hogy az

FHT-ból való kizárás jogellenes.

Itt a teljes jelentés

 

 Itt pedig az MTI hír:


 

 

2.

A foglalkoztatásba mentális, szociális vagy egészségügyi okokból be nem vonható álláskeresők számára "speciális közfoglalkoztatási programot" indítottak kísérleti jelleggel. Ezen programok 4 megyében, 5 hónapos időtartamban 300 főnek biztosítottak egyéni és csoportos tanácsadást, mentori szolgáltatásokat.

Egyesületünk 2017. februárjában megkérdezte a BM illetékesét, hogy mi történt, mik a tapasztalatok, hogyan tovább.

A korrekt és körültekintő választ csatolva olvashatod.

Egy rövid összefoglalót pedig itt találsz.

A résztvevők köre :

  • A munkaügyi központokkal tartósan együttműködtek, de legalább egy éve nem volt sikeres munkaközvetítésük. Ennek egészségügyi, mentális, szociális okai lehettek. (A profiling 3. csoportjába tartozók.)
  • E csoport számossága 132 ezer főre tehető (a járási hivatalok becslése szerint), 53 ezer egészségügyi, 78 ezer fő szociális problémákkal küzd.
  • 6-9-szer annyi főt kellett behívni, hogy összejöjjön a 300 résztvevő.
  • A program végére 10-15%-ukat tekintik "alkalmasnak a magasabb szintű értékteremtő közfoglalkoztatásra".

 A tartalom: 

  • Csak bemeneti és kimeneti indikátorok vannak, kimeneti állapotfelmérésről, eredmény és hatásindikátorokról nem tudunk. 
  • Az állapotfelmérést és a mentorálást, tanácsadást családsegítő szolgálatok végezték.

 Tanulság: 

  • Az eredményről pozitív szubjektív véleményeket írt a tájékoztató.
  • 2017-ben azonos szinten folytatnák (4 megye, 11 helyszín, 300 fő, 5 hónap)
  • lehetőséget kínálnak nekünk további, személyes szakmai konzultációra.

 Első körös szakmai válaszunkat, álláspontunkat itt találod.