Kötelező lenne bármilyen képzést elvégezni a közfoglalkoztatottaknak!

on csütörtök, 24 november 2016.

Panaszbejelentés az Ombudsmannak

Az Alapvető Jogok Biztosához fordultunk panasz bejelentéssel.

A parlament a közfoglalkoztatás feltételeit kicsit változtatná. November végén tárgyalják az erről szóló T/12732 törvényjavaslatot.

A javaslat többek között kötelezővé tenné bármely felajánlott képzés elfogadását. A törvény a közfoglalkoztatott munkaviszonyának megszűntetésével, s utána segély elvesztésével bűntetheti azt, aki nem vállalja el azt a képzést, amelyet az ügyintéző éppen fel tud ajánlani.

Az nagyon jó, ha a munka világágában hasznosítható, jól szervezett, a dolgozó számára megfelelő képzés elvégzésére nyílik lehetősége. Azonban, az eddigi tapasztalatok szerint igen gyakran nem ilyen képzésekben van szabad hely. Az pedig nagyon nem mindegy, hogy ki, milyen adottságokkal és képességekkel rendelkezikHiszen, ha a dolgozó nem képes sikeresen levizsgázni, akkor évekre kiható, súlyos büntetés kaphat. Visszakövetelhetik a képzés, akár többszázezer forintos képzési költségét is. 

Márpedig nem alkalmas mindenki mindenféle munkakör ellátására, a kapcsolódó ismeretek és készségek elsajátítására. Például 3. hónapos terhes nem mer nehéz fizikai munkát igénylő munkakört megtanulni, a funkcionális analfabéta nem lesz képes villanyszerelőnek kitanulni, az 55 éves diplomás pedig már nem szeretne targoncavezetőnek betanulnia.

Az NEM SEGÍTSÉG ha valakire olyat kényszerítenek, amire nem való, amit nem akar vállalni, hanem idő és pénzkidobás, a rendszer lejáratása. 

Amíg nincs semmiféle ellenőrzési, garanciális elem a jogszabályban, mely a felajánlott képzés, illetve ezen közben biztosított körülmények feltételeit kontrollálná (utazási, munkavédelmi körülmények, képzés munkaerőpiaci relevanciája, stb.), addig súlyosan káros elvonni a mérlegelés jogát közfoglalkoztatottól. Azt a jogot, hogy maga merje, vagy ne merje vállalni az éppen szabad képzést, az esetlegesen sikertelen vizsga következményeit.

A panaszbejelentésünket itt olvashatjátok adobe reader logo